Project Driestuiversopera

Bertolt-Brecht
Bertolt Brecht

Bertolt Brecht schreef in 1928 de Dreigroschenoper, met muziek van Kurt Weill. Het toneelstuk met 22 zangnummers is gebaseerd op een oude Engelse opera en speelt zich af in de Londonse wijk Soho. De thema’s zijn van alle tijden: armoede, onrecht en ongelijkheid, maar ook profiteren over de ruggen van anderen. Daarmee is het ook nu nog erg actueel..

Het werk was in Duitsland en daarbuiten direct erg populair. De eerste opvoering in Nederland, in een vertaalde versie, was een jaar later. De première op Broadway was in 1933.

Kurt-Weill
Kurt Weill

Met de verfilming in 1931 werd het werk ook toegankelijk voor het grote publiek. Het Amsterdamse theater De Uitkijk vierde in 1959 zelfs de duizendste vertoning.

De afgelopen jaren werd de opera in Nederland niet vaak op het toneel gebracht. De laatste grote uitvoering was van het Nationaal Toneel in 2011, met een vertaling van Geert Istendael.

Blue Moon en de Driestuiveropera

Het idee om de Driestuiversopera op te pakken, ontstond door het contact Allard van Lenthe. Via deze theatermaker trad Blue Moon de afgelopen jaren bij verschillende festivals op met het Tom Waits-project. Van Lenthe is een Brechtkenner en schreef een nieuwe, moderne vertaling van de opera. Daarnaast organiseert hij sinds een aantal jaren een Brechtfestival in zijn woonplaats Deventer.

Het Tom Waits-project en de Driestuiversopera spelen allebei aan de rafelrand van de maatschappij. Voor Van Lenthe was Blue Moon dan ook het aangewezen koor om deze klassieker opnieuw onder de aandacht te brengen, met zijn nieuwe vertaling.

Blue Moon besloot  om deze uitdaging aan te gaan. Voor het koor is het weer een grensverleggend project: de leden spelen nu ook toneel. Dit past overigens in de opzet van het stuk: Brecht en Weil gingen al uit van zang door toneelspelers of uitvoering door amateurs.

Uitvoering en optredens

Screenshot from 2015-12-09 09:24:38De muzikale leiding bij de Driestuiversopera ligt  Screenshot from 2015-12-09 09:24:04zoals altijd bij oprichter en dirigent Harry Habets.

De regie voor de voorstelling in Deventer deed Harry Spruijt,  Haarlems acteur, regisseur en producent . De voorstellingen in 2016 zijn geregisseerd door de bekende regisseur  Aike Dirkzwager .

Muzikale begeleiding wordt verzorgd door Roel Kuyper, altsaxofoon en Cees Reijnders, klarinet.

De volgende uitvoeringen hebben plaatsgevonden

  • 12 december 2015 – Brechtfestival Deventer 
  • 9 en 10 april 2016 – Haarlem – 3 voorstellingen in de Lichtfabriek, Waarderpolder in Haarlem. Deze zaal en locatie passen zeer goed bij de het stuk: een industrieel gebouw in een ruig gebied.
  • juni 2016 – Oerol . Op het terras van Hotel Oepkes, West-Terschelling

Een paar impressies van de voorstellingen in 2015 (Brechtfestival Deventer) en april 2016 (Lichtfabriek Haarlem):

In Deventer:

img_1420

img_1443img_1468

 

 

img_1491  img_1489

 

In de Lichtfabriek, Haarlem:

3stuivers-marloes-8

3stuivers-marloes-10

3stuivers-marloes-26

dsc_5643

3stuivers-marloes-50

3stuivers-marloes-63