Vurrukkulluk

vurboek
Boekomslag van de heruitgave van het boek.

Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert verscheen in 1961. Het poëtisch taalgebruik van Campert inspireerde Harry Habets: Hij zette aansprekende delen uit de tekst op muziek voor meerstemmig koor, maar bleef heel dicht bij de oorspronkelijke tekst. Habets als verteller en het koor als vertolker van de liedjes smeedden het geheel tot een muzikale voorstelling, die in oktober 2011 in première ging in de Philharmonie in Haarlem. Een maand later speelden ze de voorstelling in de Openbare Bibliotheek Amsterdam met Remco Campert en zijn vrouw als eregasten.

Flyer voor de voorstelling

 

 

“En arme mensen worden toch nooit rijk
Armoede is een manier van leven
Ik ben niet zo gesteld op arme mensen
ze kosten je maar tijd en je hebt er niets aan!”

(uit: Geld)

HET PERSBERICHT: ‘Het leven is vurrukkulluk’ op de planken van de Toneelschuur

Vijftig jaar geleden schreef Remco Campert ‘Het leven is vurrukkulluk’. Van 21 oktober tot 18 november krijgt u het gratis in de bibliotheek tijdens de jaarlijkse campagne ‘Nederland leest’. Maar op 3, 4 en 5 oktober kunt u er in de Toneelschuur al op een heel andere manier van genieten: Theaterkoor Blue Moon en artistiek leider Harry Habets maakten van het bekende boek uit 1961 een muzikale voorstelling. ‘Het leven is vurrukkulluk’ vertelt één dag uit het leven van de vrienden Mees en Boelie.

Campert
Verrassingsoptreden voor Remco Campert bij Boekhandel de Vries, Haarlem 2011

Het verhaal is licht van toon, vol ironie en leest makkelijk weg, maar tegelijk is de stijl heel zorgvuldig en verrassend van taal en spelling. Dat poëtische taalgebruik van Campert inspireerde Harry Habets tot een bewerking die dicht bij de oorspronkelijk tekst blijft. Hij zette aansprekende delen uit de tekst op muziek voor meerstemmig koor. De liedjes zijn soms weemoedig en ingetogen, dan weer uitbundig en hilarisch. De verteller neemt het publiek mee in het verhaal en leest fragmenten uit de tekst van Campert. Maar ook de koorleden komen niet alleen zingend aan het woord. Zij hadden tijdens de voorbereiding hun eigen associaties en verwoordden die in bijzondere en soms ook heel herkenbare herinneringen.

Vurr_UitmarktADAM2011
Uitvoering Vurrukkulluk tijdens de Uitmarkt Amsterdam 2011

Ze zijn allemaal gekleed in de sfeer van 1961. Ze zijn niet zozeer de personages uit het boek, maar je had hen gemakkelijk kunnen tegenkomen in het park op zondag waar het verhaal mee begint. De regie van de voorstelling is in handen van Aike Dirkzwager en Judith Uyterlinde gaf tekstadviezen. Beiden werkten al eerder met Blue Moon. De muzikale begeleiding bestaat uit piano (Harry Habets), bas (Reyer Zwart) en slagwerk (Marnix Stassen). Blue Moon (zie ook www.theaterkoorbluemoon.nl) werd in 1993 opgericht door Harry Habets. Het koor bestaat uit zo’n vijftig enthousiaste mannen en vrouwen. In de loop der jaren maakten ze aansprekende voorstellingen als ‘In the Neighbourhood’ met songs van Tom Waits, ‘Maria de Buenos Aires’, een bewerking van de gelijknamige tango-opera van Astor Piazzolla, ‘KOOR! Een koor zingt z’n verhaal’ door de koorleden zelf geschreven bij het tienjarig bestaan, ‘Noord-Hollands Ritme’ in opdracht van het Prins Bernhardfonds en als laatste ‘Es stand mal ein Haus irgendwo in Berlin’. ‘Het leven is vurrukkulluk’, Theaterkoor Blue Moon, 3, 4 en 5 oktober 2011, 20.30 uur, De Toneelschuur’, Lange Begijnestraat 9, Haarlem, kaarten € 12,50, www.toneelschuur.nl