Maria de Buenos Aires Piazzolla koor Haarlem

De Argentijnse tango-componist Astor Piazzolla staat volop in de
belangstelling. Ook Blue Moon heeft zich laten inspireren door zijn
meeslepende, erotische tangomuziek. Al in 1997 arrangeerde artistiek leider Harry Habets twee Piazzolla-tango’s voor mariadecor1meerstemmig  koor. En toen Blue Moon in 1999 op zoek was naar iets nieuws, stelde
één van de koorleden de tango-opera “Maria de Buenos Aires” voor.

Maria is in deze opera (die Piazzolla in 1968 samen met Horacio Ferrer
schreef) de personificatie van de tango zelf. Zij wordt door een
geestverschijning tot leven gewekt en gevolgd door de straten van

Voorstelling in het Caprera Openluchttheater, Bloemendaal
Voorstelling in het Caprera Openluchttheater, Bloemendaal

Buenos Aires. Zij verenigt alle uitersten in zich: de hoer en de maagd, het verhevene en het platvloerse. Net zo afwisselend is ook de muziek, vaak ontroerend en melancholiek en dan weer fel en meeslepend.

mariadecor2In het oorspronkelijke stuk komt geen koor voor. Harry Habets voorzag daarom een aantal aria’s van een meerstemmige koorzetting. Ruim een jaar lang is Blue Moon bezig geweest met deze intrigerende muziek en langzamerhand groeide het programma steeds meer naar de vorm van de voorstelling.

Aria de los analistas

 

Na een concert-uitvoering in september 2000 (begeleid door Gregor Overtoom, viool; Charlotte de Wijs, piano; Peter Sambros,  contrabas en Marnix Stassen, percussie) werd op het Oerol Festival van 2001 de uiteindelijke voorstelling drie keer gespeeld. Alle gezongen teksten waren in de oorspronkelijke Spaanse versie, de verbindende gelezen teksten in het Nederlands.

mariadecor3

 

 

Er volgden nog twee voorstellingen van Maria de Buenos Aires, in juni 2001 in het Caprera Openluchttheater in Bloemendaal en in november 2001 in Candlelight (tegenwoordig het Candle Theater) in Haarlem.

 

 

Het driedelige decor voor deze voorstelling is geschilderd door Greetje Cuiper, een van de alten van het koor.