9 juli 2023 – Zangkoorts

Begin 1993 is Blue Moon van start gegaan op initiatief van Harry Habets, nu nog steeds de dirigent en artistiek leider van het koor. Blue Moon moest in zijn ogen een muzikale speeltuin worden, waarin allerlei genres en stijlen aan bod konden komen. Close Harmony en Russische kerkmuziek, Argentijnse tango en Brahms, Annie M.G. Schmidt en Tom Waits. Daarbij was ook veel aandacht voor de presentatie, aankleding en decors, zodat uiteindelijk de naam Theaterkoor Blue Moon het meest van toepassing bleek.

In de afgelopen 30 jaar heeft het koor een flink aantal zeer uiteenlopende projecten gedaan. Het eerste was een voorstelling met songs van Tom Waits, waarbij de koorleden veranderden in personages uit de liedjes. Een verzameling zwervers, hoeren en pooiers stond op het toneel, en nog veel vaker op straat. Deze voorstelling is Blue Moon in de jaren daarna blijven spelen op allerlei plaatsen, waaronder het Oerol-festival op Terschelling en op een ponton door de grachten van Giethoorn tijdens de traditionele Gondelvaart.

Ondertussen waren er andere projecten: de tango-opera Maria de Buenos Aires van Piazzolla, Koor! met eigen teksten van koorleden, een voorstelling rond 100 jaar Berlijn, de Driestuiversopera van Brecht/Weill, een programma rond het boek Het leven is Vurrukkulluk van Remco Campert….

Bij dit concert brengt Blue Moon een selectie uit dit veelomvattende repertoire. De honderden optredens hebben ook veel beeldmateriaal opgeleverd, waarvan een deel zal worden geprojecteerd tijdens het optreden.

Blue Moon is een hechte groep waarvan de meeste leden al heel lang lid zijn, sommigen zelfs al vanaf het begin. Voor het koor is deze voorstelling dus ook een persoonlijke reis door onze herinneringen, het verhaal van 30 jaar Blue Moon dat we deze middag graag willen vertellen.